Dostupni linkovi

Bugarska demantovala ministra Kneževića


Goran Knežević
Ambasada Bugarske demantovala je da je u Bugarskoj dozvoljena koncentracija aflatoksina u mleku od 0,5 mikrograma po kilogramu, što je izjavio Goran Knežević.

"U današnjim dnevnim listovima i u medijima, kao i u intervjuu ministra Gorana Kneževića na RTS-u, apsolutno pogrešno je navedeno da je prema bugarskim standardima dozvoljena količina aflatoksina po kilogramu mleka 0,5 mikrograma", navodi se u saopštenju bugarske ambasade.

Istaknuto je da se Bugarska strogo pridržava Regulative EU 1881/2006. o određivanju maksimalno dopustivih količina nekih zagađivača u hrani i primenjuje je.

"U skladu sa tom regulativom, dopustiva količina aflatoksina u mleku na bugarskom tržištu je 0,05 mikrograma po kilogramu mleka", navela je Ambasada Bugarske u Beogradu.

Vlada Srbije je juče odlučila da promeni pravilnik o dozvoljenoj koncentraciji aflatoksina u mleku i gornju granicu sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu poveća na 0,5.

Ministar Knežević je rekao da dvije trećine zemalja u svijetu, među kojima je i Bugarska, imaju propise koji dozvoljavaju prisustvo do 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu.

Goran Knežević je danas rekao da je odluka vlade o dozvoljenom nivou aflatoksina u mleku iznuđena odluka kojom se spašava poljoprivreda i da je spreman da snosi odgovornost pa i podnese ostavku, ukoliko je njegova odgovornost najveća.
XS
SM
MD
LG