Dostupni linkovi

Barzani: Nema koalicije sa Berluskonijem


Pjer Luiđi Berzani koja je na izborima osvojila najviše glasova za poslanike Kamere kaže da neće praviti koaliciju sa desnim blokom Silvija Berluskonija.

Berzanijeva alijansa ima većinu u donjem domu parlamenta, ali ne i u Senatu, gde je gotovo izjednačena s koalicijom desnog centra Silvija Berluskonija - a za formiranje vlade potrebna je većina u oba doma.

"Želim jasno da kažem - ideja o velikoj koaliciji ne postoji niti će ikada postojati", kazao je lider italijanske koalicije levog centra u intervjuu današnjem broju lista "Republika".

Berzani je rekao da će, kada bude na konsultacijama kod predsednika Đorđa Napolitana, prezentovati sedam do osam tema o kojima će razgovarati. Napolitano će odrediti mandatara za sastav nove vlade.

Na pitanje da li će nova vlada biti manjinska, Berzani je odgovorio: "Zovite je kako hoćete. Za mene, biće to vlada promena".

Berzanija alijansa odnela je tesnu pobedu u donjem domu parlamenta nad desničarskom koalicijom bivšeg premijera Silvija Berluskonija, ali nije uspela da obezbedi potrebnu većinu u gornjem domu (Senatu).

Za formiranje vlade je potrebna većina u oba doma, Italija je dospela u ćorsokak i mada se očekuje da će vodeći blokovi pokušati da formiraju koalicije, nije isključena mogućnost novih izbora za nekoliko meseci.
XS
SM
MD
LG