Dostupni linkovi

Parlament Federacije BiH prihvatio odluku o regulisanaju prva oružanih snaga BIH


Dom naroda Parlamenta Federacije BiH prihvatio je odluku o načinu regulisanja statusa prava na penziju pripadnika Oružanih snaga BiH kojima su prestala prava 31. maja 2012, a koju je prije dva dana donio Predstavničkim dom federalnog Parlamenta.

Ovom odlukom potvrđuje se pravo na penziju pripadnika Oružanih snaga BiH, koje će biti regulisano u jedinstvenom zakonu o ostvarivanju prava na penziju.

Jedinstveni zakon donijeće Parlament FBiH do 31. marta, a ukoliko se to ne dogodi prava na penziju ove kategorije biće regulasana posebnim zakonom, koji će biti donesen najkasnije do 20. aprila.

Federalni Dom naroda usvojio je zaključak kojim obavezuje Vladu FBiH da prilikom izrade jedinstvenog zakona obavezno uključi sva krovna udruženja HVO-a i Armije BiH, MUP-a i Oružanih snaga BiH, kojima su prestala prava 31. maja 2012. godine.

Vanredna sjednica Doma naroda započeta je raspravom o ovoj odluci, nakon što je skinuta najavljena tačka dnevnog reda - Prijedlog zakona o dopunama Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima.
XS
SM
MD
LG