Dostupni linkovi

Keri najavio 60 miliona dolara pomoći sirijskoj opoziciji


Američki državni sekreatar Džon Keri na skupu "Prijatelji Sirije" danas u Rimu
Američki državni sekreatar Džon Keri na skupu "Prijatelji Sirije" danas u Rimu
Sjedinjene Američke Države će za još 60 miliona dolara povećati pomoć sirijskoj opoziciji, koja se bori za svrgavanje predsjednika Bašara al Asada, izjavio je danas američki državni sekretar Džon Keri na skupu grupe "Prijatelji Sirije" u Rimu.

Keri je rekao da će Amerika pružiti "direktnu pomoć" pobunjeničkim snagama u vidu medicinskih i prehrambenih zaliha.

On je obećao i pomoć od 60 miliona dolara, kako bi opozicija mogla da organizuje osnovne administrativne službe i servise na teritorijama pod kontrolom pobunjenika.

Dopisnici naglašavaju da najava direktne, "nesmrtonosne" pomoći pobunjenicima predstavlja zaokret u politici SAD prema krizi u Siriji.

"Vrijeme predsjednika Asada je isteklo i on mora da ode sa vlasti", rekao je Keri i dodao da sirijski lider ne može da se izvuče iz ove situacije upotrebom oružja.

Američki državni sekretar sastao se sa liderom opozicionog Sirijskog nacionalnog savjeta Moazom al Katibom i rekao da u budućoj Siriji, poslije Asadovog odlaska, mora biti mjesta za sve Sirijce.

"Dok režim gubi kontrolu, novac će pomoći opoziciji da proširi stabilnost i izgradi reprezentativnu upravu i vladavinu zakona", rekao je Keri.

Prethodno je britanski ministar vanjskih poslova Vilijam Hejg rekao da su "Prijatelji Sirije" odlučni da intenziviraju pomoć sirijskoj opoziciji.Britanija će poslati opremu koja će "spasiti živote", te da će detalji biti objavljeni sljedeće sedmice.

.
XS
SM
MD
LG