Dostupni linkovi

Sve manje šansi za formiranje Vlade u Italiji


Lideri dva italijanska politička bloka odbacili su danas mogućnost formiranja koalicione vlade, čime se postizborna kriza dodatno produbila.

Humorista Bepe Grilo, vođa pokreta "Pet zvijezda", odlučno je i uz seriju uvreda odbio poziv na saradnju koji mu je uputio lider ljevičarskog bloka Pjer Luiđi Bersani.

Istovremeno, Bersanijev koalicioni partner Niki Vendola odbacio je mogućnost formiranja vlade sa desničarskim blokom bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Ukoliko ne bude oformljena koalicija sa većinom u oba doma parlamenta, Italijani će morati ponovo na glasačka mjesta, poslije izbora održanih 24. i 25. februara, prenio je Rojters.

Neizvjesnost u trećoj najvećoj ekonomiji eurozone izazvala je značajan pad berzi širom svijeta.

Bersanijev blok ima najviše mjesta u parlamentu, ali nedovoljno za formiranje vlade. Ovaj političar juče je oprezno sugerisao Grilu da njihovi politički blokovi mogu da postignu dogovor o kraćoj listi mjera prihvatljivih objema stranama.

Grilo je odgovorio u svom blogu, opisujući Bersanija kao "mrtvaca koji govori", optužio ga za upućivanje "nedoličnih prijedloga" i pozvao ga da podnese ostavku.

Grilo je naveo da pokret "Pet zvijezda" neće glasati za vladu lijevog centra, niti za bilo koju drugu, ali će podržavati zakone koji su u skladu sa njegovim programskim ciljevima izmjene izbornog zakona, ukidanja privilegija diskreditovanoj političkoj klasi i ukidanja finansiranja stranaka iz državnog budžeta.

Grilov pokret sada je osvojio je 25 odsto glasova, dok je na lokalnim izborima 2010. godine dobio samo 1,8 odsto glasova.
XS
SM
MD
LG