Dostupni linkovi

Milica Lučić Čavić – vitez poziva


Milica Lučić Čavić
Milica Lučić Čavić
Milica Lučić Čavić, dugogodišnja novinarka i nekadašnja šefica beogradskog biroa Radija Slobodna Evrpa, ponela je priznanje “Vitez poziva”. Nagrada, koju uručuje nevladina organizacija Liga eksperata “Leks”, dodeljeno je na ceremoniji upriličenoj u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Podsećajući na domete koje je Milici Lučić Čavić ostvarila na Televiziji Beograd, te kao autor mnogih emisije među kojima se izdvaja kultna “Porota”, član žirija Čedomir Čupić, posebno je podsetio da se radi o novinarki koja nije pristala na ratnu histeriju početkom devdesetih. Time se zlatnim slovima upisala u ne samo vrhunske profesionalce, već i branitelje osnovnih etičkih normi.

“Devedesetih godina proglašena je za nacionalnog izdajnika i na osnovu toga dobila otkaz u Radio Televiziji Beograd. Njeno životno opredeljenje za miroljubivost odvelo ju je u antiratni angažman i to kao predsednicu Centra za antiratnu akciju. Novinarsku aktivnost nastavila je kao dopisnik i šef redakcije Radija Slobodna Evropa u Srbiji. Preko njenih priloga širio se duh otpora prema ratnim opcijama, i to svih onih koji nisu imali šansu da, u tim opakim vremenima u tadašnjoj Jugoslaviji, to učine javno”, rekao je Čupić.

Na žalost, zbog bolesti Milica nije mogla da primi nagradu, pa je to učinio njen sin Dušan Čavić.

“Moja majka je oduvek bila i biće moj heroj. Početkom devedesetih sa njenim kolegama izgubila je mogućnost da obavlja svoj posao. Ponosan sam što se nalazim među borcima za istinu i zdrav razum na ovim prostorima”, rekao je on.

Uz našu Milicu ovogodišnji dobitnici priznanja su i bivši sudija Zoran Ivošević, epidemiolog Zoran Radovanović, akademik Vojislav Stanovčić, psiholog Žarko Trebješanin i filmski i televizijski režiser Srđan Karanović.

Osim Čupića, žiri za dodelu nagrade činili su Vida Ognjenović,Ratko Božović, Vladimir Goati, Vlastimir Matejić, Vesna Rakić Vodinelić i Jelisaveta Vasilić.

Nagrađeni su ostali uzori u vremenu degradacije univerzalnih vrednosti, podvukao je izvršni direktor “Leksa” Božo Prelević.

“Ovo društvo nisu razorili ni nepismeni ne neprosvećeni, već upravo pismeni koji nisu težili prosvećivanju i vladavini prava nego moći. Tišina pameti, odsustvo kritike i agonija obležja su ovog vremena. Tranzicioni gubitnici, što je eufemizam za građane Srbije, navikli da podnose ono što mogu izbeći, tragaju za svetlošću na kraju tunela. Ta svetlost bi mogla da bude vrlina ‘viteza poziva’”, zaključio je Prelević.
XS
SM
MD
LG