Dostupni linkovi

Benediktu titula “papa emeritus”



Papa Benedikt Šesnaesti će posle povlačenja imati titulu "papa emeritus" i počasno zvanje "njegova svetost", saopštili su danas vatikanski zvaničnici.

On će zadržati svoje papsko ime Benedikt Šesnaesti i neće se vratiti na svetovno ime Jozef Racinger. Nosiće belu odoru bez plašta i posebnih dekoracija.

Benedikt će vratiti svoj zlatni prsten, simbol papskog položaja, a njegov lični pečat biće uništen, kako nalaže tradicija, preneo je Bi-Bi-Si.

On više neće nositi specijalno izrađene cipele crvene boje, nego braon cipele koje mu je napravio obućar iz Meksika tokom posete poglavara Katoličke crkve toj zemlji prošle godine.

Ostavka Benedikta Šesnaestog, koja stupa na snagu 28. februara, je prva koju je podneo jedan papa u poslednjih skoro 600 godina.

Dopisnici javljaju da će papa provesti svoje posljednje sate na funkciji u vatikanskoj rezidenciji, gde će se oprostiti od kardinala koji su mi bili najbliži saradnici u osam godina njegovog pontifikata.

Benediktova arhiva ličnih dokumenata biće zapakovana u četvrtak u 20.00 časova, a švajcarska garda na dužnosti u njegovoj rezidenciji u zamku Gandolfo biće raspuštena i zameniće je vatikanska policija.

Članovi Kardinalskog kolegijuma sastaće se 4. marta i odlučiće kada će početi konklava, odnosno sastanak na kojem se u tajnosti bira novi poglavar Katoličke crkve.
XS
SM
MD
LG