Dostupni linkovi

Polančec: Mnogi se neovlašćeno pozivali na Sanadera



Bivši ministar privrede i potpredsednik vlade Damir Polančec izjavio je danas u nastavku suđenja za korupciju bivšem premijeru i predsedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivi Sanaderu da su se mnogi neovlašćeno pozivali na njegov autoritet, kao i na autoritet drugih uticajnih osoba.

Bivši ministar u Sanaderovoj vladi svedočio je slično kao i neki raniji svedoci koje je odbrana pozvala kako bi osporila tvrdnje optuženih u slučaju Fimi-medija, koji su priznali krivicu, da su sve radili po Sanaderovom nalogu.

Uz to, Polančec je utvrdio da se na Predsedništvu HDZ nikad nije raspravljalo o finansijskom poslovanju stranke, da je dnevni red utvrđivao stranackci sekretar i da je stranka imala dovoljno novca iz leganih izvora.

Damir Polančec je na Županijski sud u Zagrebu došao iz zatvora u Turopolju u kojem služi 10-mesečnu zatvorsku kaznu zbog izrade nepotrebne stručne studije koju je iz državnog budžeta platio pola miliona kuna.

U najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, Sanader i HDZ, kao prva politička stranka koja se tereti za korupciju, optuženi su da su zajedno s još devet fizičkih i pravnih osoba iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona evra preko firme Fimi-medija, po kojoj je afera dobila ime.

Oko četiri miliona evra navodno je završilo u crnom fondu HDZ, a, prema optužnici, oko dva miliona kod Sanadera.

Županijski sud u Zagrebu osudio je novembra prošle godine prvostepeno Sanadera na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo.
XS
SM
MD
LG