Dostupni linkovi

Ministarstvo predlaže mere zbog aflatoksina u mleku


Ministarstvo poljoprivrede Srbije najavilo je u ponedeljak da će vladi predložiti da se farmama koje su isključene iz otkupa mleka zbog visokog nivoa aflatoksina, podeli kukuruz iz robnih rezervi i određene količine minerala zeolita radi poboljšanja stočne hrane.

U saopštenju se kaže da će biti predloženo da te farme, kojih trenutno ima 12, dobiju 300 kilograma po grlu muzne krave, kao i odgovarajuću količinu zeolita radi poboljšanja kvaliteta stočne hrane.

Ministarstvo predlaže i da industrije mleka preuzmu svo mleko sa farmi, bez obzira na njegov kvalitet, a da ono mleko koje ne odgovara propisanim standardima predaju kako bi bilo uništeno po zakonu i na neškodljiv način.

Predlaže se i da se farmerima koji proizvode zdravo mleko takođe distribuira kukuruz iz robnih rezervi, kao i da im se prizna pravo na premije po predatom litru mleka bez obzira da li ono ide u proizvodnju ili se uklanja.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije najavilo i da nastavlja dalju kontrolu farmi, fabrika stočne hrane, industrija mleka i gotovih proizvoda.
XS
SM
MD
LG