Dostupni linkovi

Merkel za nastavak pregovora EU sa Turskom iako je skeptična


Angela Merkel prilikom susreta sa Redžepom Tajipom Erdoganom, 25. februar 2013.
Angela Merkel prilikom susreta sa Redžepom Tajipom Erdoganom, 25. februar 2013.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Evropska unija treba da nastavi pregovore s Turskom u vezi s eventualnim učlanjenjem te zemlje u Uniju, ali je ostala skeptična u pogledu ostvarenja te mogućnosti.

Angela Merkel se zalaže za "privilegovano partnerstvo" Turske sa Unijom, a ne za njeno puno članstvo u ovoj zajednici država.

Nemačka "želi da proces pregovaranja napreduje, iako je činjenica da sam suzdržana u pogledu punopravnog članstva Turske u Evropskoj uniji", rekla je Angela Merkel u Ankari, na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom.

U Turskoj raste nezadovoljstvo zbog sporog odvijanja razgovora sa Evropskom unijom.

Turska je počela razgovore o priključenju Uniji još 2005. godine, ali je slabo napredovala na tom putu zbog sukoba s Kiprom, članicom Evropske unije, i protivljenja pojedinih evropskih zemalja da se tako velikoj muslimanskoj zemlji dopusti učlanjenje.

Turska je zaključila samo jedno od tridesetak poglavlja u pregovorima sa Unijom, koja je zamrzla pregovore o osam poglavlja zbog odbijanja Ankare da dozvoli brodovima i avionima sa podeljenog kiparskog ostrva da pristaju u njene luke, odnosno zalaze u njen vazdušni prostor.

Erdogan je ranije u više navrata upozoravao da bi Turska - inače članica NATO-a i Grupe 20 najrazvijenijih i brzo razvijajućih zemalja - mogla da izgubi svoju želju da se priključi Uniji ukoliko se to ne bude desilo do 2023. godine. Tada će se obeležavati stota godišnjica osnivanje moderne Turske.
XS
SM
MD
LG