Dostupni linkovi

Bivši šef dilplomatije svedočio na suđenju Sanaderu



Bivši ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) rekao je danas u nastavku suđenja bivšem stranačkom šefu i premijeru Ivi Sanaderu da nikad nije čuo za "crni fond" HDZ.

U najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, Sanader i HDZ, kao prva politička stranka koja se tereti za korupciju, optuženi su da su zajedno s još devet fizičkih i pravnih osoba iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona evra.

Slično kao i većina bivših i sadašnjih funkcionera HDZ i ministara u Sanaderovoj vladi, Jandroković je svedočio da je za agenciju "Fimi-medija" čuo iz medija, kao i da je svaki član Predsedništva HDZ samostalno donosio odluke.

On je utvrdio i da je HDZ imao dovoljno novca za izborne kampanje i da mu nije bio potreban "crni fond".

Tužilaštvo, ali i optuženi bivši blagajnik HDZ i šef carine Mladen Barišić, koji je priznao krivicu, tvrde da je više hrvatskih pevača za nastupe u predizbornoj kampanji HDZ plaćeno iz crnog stranačkog fonda.

Županijski sud u Zagrebu osudio je novembra prošle godine prvostepeno Sanadera na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo.
XS
SM
MD
LG