Dostupni linkovi

Drugi krug izbora na Cipru


Održava se drugi krug ciparskih predsjedničkih izbora. Sučeljavaju se kandidat desnice Nikos Anastasiadis, koji je u prvom krugu osvojio 45,4 posto glasova i kandidat Komunističke partije (AKEL) Stavros Malas koji je dobio 26,9 posto.

Predsjednički izbori na Cipru održavaju se u jeku duboke gospodarske krize i zastoja u pregovorima o mogućem ujedinjenju otoka podijeljenog od turske invazije 1974.

Cipar od lipnja pregovara s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Europskom unijom i Europskom središnjom bankom (ECB) o planu spašavanja gospodarstva. Procjenjuje se da mu treba 17 milijardi eura, od čega 10 milijardi za oporavak banaka koje su jako izložene grčkom dugu.

Anastasiades (66), vođa najveće oporbene stranke Disy (desnica), predstavio se u kampanji kao najbolji izbor za pregovore s međunarodnim novčarskim ustanovama o planu spašavanja Cipra koji podrazumijeva velike reforme i oštre mjere štednje.

Kad je riječ o zamrlim pregovorima o ponovnom ujedinjenju otoka, pragmatični Anastasiades jedini je 2004., podržao UN-ov plan o ujedinjenju, no odbacili su ga na referendumu ciparski Grci, ali su ga poduprli ciparski Turci. Zbog toga je bio snažno kritiziran, a sada se nada suglasju s ostalim političarima o tom pitanju.

I bivši ministar zdravstva, 45-godišnji Malas, zagovara plan spašavanja Cipra pregovorima s financijskim krugovima, ali uz manje teških mjera štednje.
XS
SM
MD
LG