Dostupni linkovi

Egipatski predsjednik izmijeniće datume predstojećih izbora


Egipatski predsjednik Muhamed Morsi izmijeniće datume predstojećih parlamentarnih izbora na zahtjev poslanika iz redova hrišćanske manjine, rekao je danas predsjednik Gornjeg doma parlamenta Ahmed Fahmi.

Članovi Koptske crkve protiv su datuma održavanja izbora, koje je iznio Morsi, pošto se neki termini poklapaju sa proslavom Vaskrsa.

Fahmi je rekao da je predsjednik odgovorio na zahtjev članova Koptske crkve i da će uskoro objaviti saopštenje sa novim datumima izbora.

Morsi je 21. uveče objavio dekret o raspisivanju parlamentarnih izbora, koji će početi 27. aprila i biti završeni u junu. U predsjedničkom dekretu navodi se da će izbori biti održani u četiri regionalne faze, usljed nedostatka posmatrača.

U dekretu se ističe da će izbori biti održani 27. i 28. aprila u Kairu u četiri druge provincije, a drugi krug je zakazan za 4. i 5. maj. Izbori u Gizi, Aleksandriji i još šest provincija biće 15. i 16. maja, a drugi krug 22. i 23. maja.

Osam provincija glasaće 2. i 3. juna, a drugi krug bi trebalo da bude 9. i 10. juna. Preostalih šest provincija izjašnjavaće se 19. i 20. juna, dok će drugi krug biti 26. i 27. juna.

Poziv novom sazivu Narodne skupštine na sjednicu biće upućen 6. jula.
XS
SM
MD
LG