Dostupni linkovi

Amnesti osudio napade na Nezavisno društvo novinara Vojvodine


Amnesti internešenel (Amnesty International - AI) osudio je danas napade pojedinih medija i ultradesničarskih organizacija na Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i ocenio da je reč o vidu diskriminacije, govora mržnje i u nekim slučajevima podsticanja na nasilje.

"Konstantni verbalni napadi protiv predsednika NDNV-a Dinka Gruhonjića, kao i drugih članova tog udruženja predstavljaju oblik diskriminacije, govora mržnje i u nekim slučajevima podsticanja na nasilje. Primarni motiv za te napade je etničko poreklo, odnosno nacionalnost, a članovi NDNV-a opisani SU i kao 'antisrbi'", navodi se u saopštenju za javnost koje je AI objavio na svom sajtu (www.amnesty.org).

Ta međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Londonu podsetila je vlasti u Srbiji na njihove međunarodne obaveze da zaštite slobodu izražavanja i pravo na život.

AI je dodao da se stalna kampanja mržnje, zastrašivanja i pretnji pojačala u poslednjih nekoliko sedmica i kulminirala ozbiljnim pretnjama koje su otvoreno objavljene u pojedinim magazinima i na nekim društvenim mrežama.

AI je izrazio duboku zabrinutost i zbog pretnji koje su polovinom januara ove godine upućene vlasniku i direktoru beogradskog dnevnika Kurir Aleksandru Rodiću.
XS
SM
MD
LG