Dostupni linkovi

Riker u Tirani: Prestanite sa nacionalističkom retorikomZamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker izjavio je da je poruka njegove posete Albaniji da se prestane sa nacionalističkim tonovima.

"Ova nacionalistička retorika uznemirava sve, ne uznemirava samo nas (SAD) i EU. Ovo je moja poruka. Mi otvoreno i javno govorimo, jer smo saveznici", izjavio je Riker u emisiji na albanskoj televiziji Top-čenel.

Riker je naglasio da Albanija treba da se fokusira na ispunjavanje preporuka EU kako bi dobila status kandidata za članstvo u Uniji.

Riker će danas u Tirani razgovarati sa predsednikom Albanije Bujarom Nišanijem, premijerom Salijem Berišom, ministrom spoljnih poslova Edmondom Panaritijem i liderom opozicionih socijalista Edijem Ramom.

U pismu albanskom ministarstvu spoljnih poslova Stejt department je pre sedam dana istakao da albanski čelnici ulaze na "potencijalno opasnu" teritoriju s obzirom na istoriju etničkih sukoba na Balkanu.

Navodi se takođe da takve izjave funkcionera u Tirani mogu "podstaći nasilje", ugroziti mir i sigurnost i uticati na odnose Albanije i SAD.
XS
SM
MD
LG