Dostupni linkovi

London najavio 17 miliona dolara pomoći sirijskim izbjeglicama u Libanu


Šef britanske diplomatije William Hague najavio je u četvrtak u Bejrutu pomoć od 17 miliona dolara Sirijcima koji su izbjegli u Liban, što je ukupno 30 miliona pomoći Velike Britanije.

- Nastavljamo da radimo svaki dan u traženju političkog i diplomatskog rješenja, ali u njegovom odsustvu, učinit ćemo sve što je moguće da pružimo pomoć onima kojima je potrebna i pomognemo Libanu - izjavio je Hague u Centru za distribuciju Svjetskog programa za hranu (PAM) u Buržu Hamudu, sjeverno od Bejruta.

Sedamnaest miliona dolara će biti u stvari dodijeljeno za vodu, hranu i sanitarnu opremu za izbjeglice i brojne porodice koje su ih prihvatile u Libanu.

- Pozdravljam velikodušnost libanskog naroda i njegovu odlučnost da pomogne ljudima kojima je pomoć potrebna - dodao je ministar koji se ranije susreo s libanskim zvaničnicima.

Liban je prihvatio gotovo 300.000 Sirijaca koji su pobjegli od sukoba u njihovoj zemlji, prema Ujedinjenim nacijama. Većina izbjeglica živi na sjeveru, na granici sa Sirijom, kod rodbine, u iznajmljenim kućama ili skloništima.
XS
SM
MD
LG