Dostupni linkovi

Britanija: Troje osuđnih za planiranje samoubilčkih napada


Sud u Britaniji proglasio je danas krivim trojicu stanovnika Birmingema, koji su planirali da izvrše samoubilačke napade i pokrenu masovnu kampanju nasilja širom te zemlje.

Optuženi Irfan Naser (31), Irfan Halid (27) i Ašik Ali (27) proglašeni su krivim što su bili "centralne ličnosti" zavjere.

Pred sudom je rečeno da su planirali da aktiviraju osam bombi, skrivenih u ruksacima. Policija ih je uhapsila 2011. godine.

Trojica optuženih proglašeni su krivim po 12 tačaka optužnice za pripremu terorističkih djela u periodu između decembra 2010. godine i njihovog hapšenja u septembru naredne godine.

Optuženi su se predstavljali kao legitimni radnici humanitarne organizacije i na ulicama Birmingema su prikupili nekoliko hiljada funti.

Naser je imao i određenu ulogu u slanju četvorice drugih stanovnika Birmingema na obuku u Pakistan - Išaka Huseina , Šahida Kana, Navida Alija i Hobaiba Huseina. Svi navedeni ranije su priznali krivicu za pripremu terorističkih djela.

Još dvojica mještana Birmingema - Rahin Ahmed i Mudžahid Husein koji su bili dio Naserovih i Halidovih planova, takođe su priznali krivicu prema optužbama za terorizam.
XS
SM
MD
LG