Dostupni linkovi

Milinović: Pripreme za popis stanovništva u BIH idu po planu


Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović izjavio je danas da pripreme za popis stanovništva u BiH idu premaplanu aktivnosti koji je utvrdio Centralni popisni biro i planu aktivnosti koje je Međunarodni monitoring dao za određene aktivnosti da bi se popis mogao obaviti u oktobru.

Po njegovim riječima, Okvirni plan aktivnosti je detaljan s utvrđenim rokovima i odgovornim institucijama za provedbu tih aktivnosti. Također, radi se na finaliziranju metodoloških dokumenata.

"Što se tiče kartografske podloge za popis, u Federaciji BiH je taj posao završen i trenutno se rade određene kontrole te dokumentacije. U Republici Srpskoj taj posao još nije završen, a prema našim informacijama, to bi trebalo biti završeno do kraja mjeseca", kazao je Milinović na pres-konferenciji.

Govoreći o popisu dijaspore, Milinović je kazao da je to pitanje regulirano Zakonom i da će se u skladu s tim i provesti.

"U narednom periodu ćemo pripremiti metodologiju i izgled same popisnice za dijasporu i taj popis će ići putem naše web stranice. Javnost i dijaspora će biti detaljnije informirani o načinu kako će se to raditi. Zakon predviđa da će na našoj web stranici biti popisnica koju svaka osoba koja živi duže od 12 mjeseci van BiH može preuzeti sa web stranice, popuniti i poštom poslati na adresu Agencije za statistiku. Tu je Zakon propisao i set pitanja koja će biti u toj popisnici", dodao je Milinović.

Popis je predviđen na jesen 2013.
XS
SM
MD
LG