Dostupni linkovi

Standard & Poor upozorava na rizik od bankrota Kipra


Kipar je suočen sa značajnim i rastućim rizikom nesposobnosti da podmiruje finansijske obveze, pogotovo ako mu u pomoć ne priskoče eurozona i Međunarodni monetarni fond (MMF), upozorila je bonitetna agencija Standard & Poor.

Kipar je snažno izložen Grčkoj i treba mu 17 milijardi eura pomoći za dokapitalizaciju banaka i finansiranje Vlade u iduće tri godine, prenosi SEEbiz.

S&P je objavio najnovije upozorenje neposredno uoči drugog kruga predsjedničkih izbora koji će biti održan u nedjelju. U trci su ostali konzervativan kandidat Nikos Anastaziades, koji se zalaže za hitan sporazum o finansijskoj pomoći i ljevičarski kandidat, Stavros Malas koji takođe podržava zahtjev za pomoći, ali uz manje teških mjera štednje.

“Smatramo da su šanse da ćemo u ovoj godini ponovo sniziti rejting Kipra najmanje jedan prema tri, na primjer ako izostane službena finansijska pomoć iz Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) ili MMF-a, što znači da kiparskim vlastima neće preostati drugo nego da restrukturiraju finansijske obveze”, kazali su iz S&P-a.

Oni su najavili mogućnost smanjenja rejtinga ukoliko ocijene da kiparske vlasti nijesu u stanju da ispune uslove koji će biti vezani za službeni program pomoći.
XS
SM
MD
LG