Dostupni linkovi

Hag će omogućiti Vučureviću slobodan prolaz na suđenje Karadžiću


Haški tribunal će omogućiti "slobodan prolaz" za bivšeg gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića po zahtjevu nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

U saopštenju iz Tribunala navodi se da se "slobodan prolaz" odnosi na kretanje Vučurevića ka i u Holandiji, a isključivo u svrhe svjedočenja, kao i na njegov povratak u BiH, što znači da svjedok neće biti hapšen, pritvaran, procesuiran niti će njegove lične slobode biti podvrgnute bilo kakvoj drugoj restrikciji, fizičkoj ili pravnoj.

Odluka o "slobodnom prolazu" odnosiće se i na period pred odlazak svjedoka iz BiH u Holandiju, tokom prolaska kroz BiH, po dolasku i tokom cijelog boravka u Holandiji, kao i tokom povratka u BiH.

Karadžić je ranije tražio od suda da izda nalog za "slobodan prolaz" za Božidara Vučurevića, bivšeg gradonačelnika Trebinja, kako ne bi bio uhapšen na putu u Hag, gdje bi idućeg mjeseca trebalo da se pojavi kao svjedok odbrane.

Karadžić je nalog zatražio zbog optužnice koja je protiv Vučurevića podignuta u Hrvatskoj, a kao svjedok odbrane, on bi trebalo da se pojavi 25. marta.

Božidar Vučurević je bio član Glavnog odbora SDS-a i predsjednik Kriznog štaba opštine Trebinje.
XS
SM
MD
LG