Dostupni linkovi

Vukovar: Dežurstva protiv postavljanja čirilićnih natpisa


Članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara od danas će dežurati na ulazima u Vukovar, javlja HRT. Time žele iskazati nezadovoljstvo namjerom postavljanja dvojezičnih ploča na ulazima u grad i izlazima iz njega.

“Bit ćemo na svim ulazima u Vukovar. Nećemo nikoga pokušati spriječiti ili napadati pri postavljanju tabli, kao što ćemo ostati pasivni i ako netko od ratnih stradalnika pokuša table skinuti ili ih prebojiti”, rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić.
Dodao je da je nepoznati počinitelj noćas išarao spomen-obilježje masovne grobnice na farmi Lovas, između Borova i Dalja.

“ Naše komšije šaraju naše spomenike, Hrvati će šarati dvojezične table, no u državi to, čini se, nikoga ne zanima. Vladi kao da je stalo da izazove nemire u Vukovaru. O tome što bi se u tom slučaju moglo dogoditi upoznali smo predsjednika Republike i predsjednika Hrvatskog sabora”, rekao je Josić.

Prema zakonu, dvojezični natpisi su obavezni na državnim instotucijama u sredinama gdje manjinska zajednica čini više od 30 posto stanovništva. Prema posljednjem popisu gradjana srpkse nacionalnsoti je više od 3o posto što obavzuje državu na poštovanje čirilićnog pisma.
XS
SM
MD
LG