Dostupni linkovi

Iran nudi ustupke, ali traži priznanje "nuklearnih prava"


Iran je voljan da ublaži strahovanja Zapada oko svog nuklearnog programa u zamjenu za priznavanje od SAD-a i drugih zapadnih zemalja prava Teheranu da se bavi obogaćivanjem urana.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast ističe kako se otvara izvjesna "mogućnost" na nuklearnim pregovorima naredne nedjelje između Irana i svjetskih sila, koji će biti održani u Kazahstanu, izvještava AP.

Mehmanparast je u utorak u razgovoru s novinarima izjavio kako Iran očekuje manifestaciju dobre volje SAD-a i njihovih saveznika, odnosno njihovo priznavanje iranskih "nuklearnih prava", u koje spada i obogaćivanje urana, na šta bi Iranci odgovorili prijedlozima koji bi imali za cilj smanjivanje zabrinutosti Zapada.

Nedavno je američki potpredsjednik Joe Biden izjavio kako je Washington spreman da direktno pregovara s Iranom. Teheran je ovu ponudu odbio.

Zapad strahuje da bi iranski program obogaćivanja urana mogao da rezultira proizvodnjom materijala za nuklearno oružje, što Iran negira.
XS
SM
MD
LG