Dostupni linkovi

Turska policija hapsi odgovorne za napad na ambasadu SAD


Turska policija uhapsila je do sada 121 od ukupno 167 osoba za kojima se traga zbog povezanosti s napadom na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Ankari 1. februra.

Svi uhapšeni su osobe koje se dovode u vezu sa Revolucionarnim frontom za narodno oslobođenje (DHKP-C), čiji pripadnik je izvršio teroristički napad na Ambasadu SAD-a.

U Istanbulu su, do sada, uhapšene 54 osobe, u Ankari 33, u Mersinu osam, Antaliji sedam, Hatayu deset, Bursi šest, Gaziantepu i Konyi po četiri, Balikesiru i Canakkaleu po tri osobe, Karsu i Kutahyi po dvije, i po jedna osoba u Tekirdagu, Kocaeliju, Gumushaneu, Eskisehiru, Duzceu i Afyonkarahisaru.

Također, u okviru operacije u Malatyi, Sivasu i Tunceliju privedeno je još 12 osoba.

U operaciji u Ankari koja je trajala četiri sata, policija je zaplijenila određene dokumente i računare. U Ankari je izdata naredba za hapšenje 33 osobe, među kojima se nalazi jedan profesor poznatog Srednjoistočnog tehničkog univerziteta u Ankari (ODTU).

Pokret DHKP-C, koji su Turska i mnoge druge zemlje svrstale među terorističke organizacije, izvršio je mnogobrojne nasilne akcije diljem Turske od kraja 70-ih godina, među kojim i ubistvo jednog ministra.
XS
SM
MD
LG