Dostupni linkovi

Jeremić se žalio Ustavnom sudu


Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Bivši član Demokratske stranke i narodni poslanik Vuk Jeremić predao je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocjenu ustavnosti odluke DS da se bivšim ministrima traži da vrate mandat.

Jeremić je novinarima ispred zgrade Ustavnog suda kazao da je ta odluka DS, po njegovom uvjerenju, kršenje Ustava jer su poslanici dobili mandat od naroda i niko ne smije da im ga traži nazad.

"Po mom dubokom uvjerenju ta odluka predštavlja kršenje Ustava ove države.To je jedno nepodnošljivo protivustavno stanje i pokušaj stvaranja partokratije", rekao je Jeremić novinarima ispred Ustavnog suda.

"Smatram da se ovom neustavnom djelovanju i aktu političkog nasilja mora stati na put energičnom i institucionalnom akcijom ", poručio je Jeremić i dodao da ima veliko povjerenje u institucije Srbije.

Jeremić je istakao u slučaju da Ustavni sud donese odluku da je odluka GO DS u skladu sa duhom i slovom zakona Srbije, on će podnijeti ostavku na mjesto narodnog poslanika i mandat će automatski pripasti (lideru DS) Draganu Đilasu".

"Ali, ako se uspostavi da je Dragan Đilas natjerao GO na antiustavno djelovanje i time nanio, po mom dubokom uvjerenju, nemjerljivu štetu ugledu i kredibilitetu DS, tada očekujem od njega da podnese ostavku na sve javne funkcije", rekao je Jeremić.
XS
SM
MD
LG