Dostupni linkovi

Incko zadovoljan reformom obavještajnog sektora BIH


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je u razgovoru sa generalnim direktorom Obavještajno–bezbjednosne agencije BiH Almirom Džuvom da, uprkos brojnim izazovima i osjetljivim pitanjima, reforma obavještajnog sektora i dalje predstavlja uspjeh.

U okviru posjeta ključnim akterima bezbjednosnog sektora u BiH, visoki predstavnik danas je pozdravio stalni napredak u razvoju ove agencije, kao i činjenicu da je saradnja među akterima na polju bezbjednosti u BiH stalno na visokom nivou, saopšteno je iz OHR-a.

"Informacije koje ova agencija prikuplja moraju se iskoristiti što je moguće efikasnije", rekao je Incko.

Visoki predstavnik istakao je da vlasti moraju nastaviti da razvijaju uspjeh efikasnog pristupa koji podrazumijeva uključivanja više agencija, uključujući Sipu, te policiju i tužilaštva, da bi se efikasno borili protiv kriminala i korupcije, te pomogli da se umanje bezbjednosne prijetnje građanima BiH, kao i regionu.

Ova reforma predstavljala je veliki napredak za BiH i njene građane, ocijenili su sagovornici.

OBA je osnovana nakon reforme ranijih obavještajnih službi u BiH, kojom su u obavještajni sektor uvedeni moderni standardi, uključujući i demokratsku kontrolu.

Ova agencija blisko sarađuje sa velikim brojem regionalnih i međunarodnih partnera u vezi s brojnim važnim pitanjima, uključujući borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.
XS
SM
MD
LG