Dostupni linkovi

Protestna šetnja Samostalnog sindikata srednjih škola RS


Samostalni sindikat srednjih škola Republike Srpske najavio je za danas javni protest zbog mjera Vlade RS-a o smanjenju plaća zaposlenim u obrazovanju.

Predsjednica ovog sindikata Nada Dimkov tvrdi da se time realizira odluka vanredne Skupštine ovog sindikata od 15. januara, kojom je predviđeno da, ukoliko štrajk prosvjetnih radnika ne bude dao određene rezultate, ne pristajanje na smanjenje plaća i dalje urušavanje obrazovanja, izraze javnim protestnim okupljanjem.

"Javnim organiziranjem protesta pokazat ćemo da se ne slažemo s smanjenim plaćama u prosvjeti, koja trpi već godinama" kaže Dimkov.

Protesti bi, tvrdi, trebali biti "redovna aktivnost“ koja će se odvijati svake sedmice.

U ovom sindikatu kažu da se bore za "dostojanstvo prosvjetnih radnika i svih onih koji vrijedno rade, a poniženi su i obespravljeni“.

Pitaju i da li je "prezadužena i neobrazovana (ili slabo obrazovana) mladež, cilj kojim se teži u 21. vijeku“ i da li "ekonomska kriza znači - za većinu siromaštvo, a za manjinu blagostanje“.

Današnji mirni protest najavljen je od parka "Mladen Stojanović“, a zatim pored zgrade Vlade RS-a, od 14 do 15 sati.

Granski sindikat obrazovanja, nauke u kulture RS-a organizirao je, 21. januara štrajk jednog broja radnika u prosvjeti RS-a zbog ovogodišnjeg smanjenja plaća za 10 posto, ali su odustali nakon tri dana.
XS
SM
MD
LG