Dostupni linkovi

Japan: Kineski brodovi u spornim vodama



Kineski brodovi nalaze se u vodama oko spornih ostrva u Istočnom kineskom moru, saopštila je u ponedeljak japanska obalska straža, dok se japanski viši diplomata priprema za sastanak u Pekingu kako bi se popravili poremećeni odnosi.

To je poslednji u seriji incidenata na moru koji su doveli i do sučeljavanja ratnih brodova i japanskih tvrdnji da su kineski brodovi usmerili radar za navođenje naoružanja i naciljali jedan japanski brod i helikopter.

Peking je negirao optužbe.

Višedecenijski spor između dve najveće azijske privrede dobio je na intenzitetu prošlog septembra kada je Tokio kupio i nacionalizovao tri ostrva od japanskog vlasnika. U Kini je to izazvalo velike proteste i pozive na bojkot japanske robe.

Međutim, prošloneđeljna proba severokorejske atomske bombe unekoliko je skrenula pažnju sa spora oko ostrva i ublažila žestinu međusobnih optužbi u uslovima kada međunarodna zajednica nastoji da pridobije Peking za širi pritisak na Severnu Koreju.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova planira da u utorak uputi diplomatu Šinsuke Sugijama, zaduženog za poslove Azije i Okeanije, na razgovore s Vu Daveijem, specijalnim predstavnikom Kine za Korejsko poluostrvo.
XS
SM
MD
LG