Dostupni linkovi

Svilanović: RCC sprema Strategiju za jugoistočnu EvropuGeneralni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović najavio je usvajanje Strategije za jugoistočnu Evropu 2020, čiji je osnovni cilj da poboljša uslove života građana u regionu i da region usmeri na konkurentnost i razvoj svake pojedine zemlje i svih zajedno.

"Strategija JIE 2020 je usmerena na to da se ova privredna stagnacija i pad preokrenu, potpuno je usmerena na ekonomski i socijalni rast", rekao je Svilanović u intervjuu agenciji Beta i portalu Euraktiv Srbija.

Kao osnovne ciljeve dokumenta koji se naslanja na strategiju EU, Evropa 2020, Svilanović je naveo rast bruto društvenog proizvoda (BDP) u zemljama regiona do 2020. na 46 procenata od proseka u EU, rast zaposlenosti na 45 odsto, uz istovremeno povećanje međusobne razmene od 230 odsto.

On je ocenio da je sasvim razumljivo da uz tešku ekonomsku krizu Balkan nije prvi prioritet EU, ali je dodao da je njegov posao i to da stalno objašnjava u EU da je potrebno da podrže region.
XS
SM
MD
LG