Dostupni linkovi

Mladen Naletelić Tuta pušten iz zatvora


Mladen Naletelić Tuta, komandant Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina, oslobođen je daljnjeg izdržavanja kazne, a italijanske vlasti će ga protjerati u Hrvatsku, čije državljanstvo posjeduje, Jutarnji list prenosi pisanje lista La Republica.

Mladen Naletilić bit će protjeran iz Italije i vraćen u Hrvatsku, izvijestila je ANSA navodeći da mu je zbog zdravstvenog stanja smanjena kazna te će stoga uskoro biti pušten iz zatvora. Naletilić će iz Italije biti protjeran nakon potrebne potvrde naloga, piše talijanska agencija.

Mladen Naletilić Tuta i Vinko Martinović Štela osuđeni su u istom predmetu pred ICTY-jem na 20 odnosno na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina na širem području Mostara. Naletilić, bivši zapovjednik Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO), i Martinović, zapovjednik Antiterorističke postrojbe "Mrmak" iz sastava Kažnjeničke bojne, osuđeni su 31. ožujka 2003. na 20 i 18 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda ženevskih konvencija počinjenih protiv Bošnjaka na području općina Mostara i Jablanice od travnja 1993. do siječnja 1994. godine, tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH. Kazne su potvrđene 2006. godine.

Naletilić i Martinović uhićeni su 1997. u Hrvatskoj, gdje je protiv njih vođen postupak. Martinović je prebačen u Haag 9. kolovoza 1999., a Naletilić 21. ožujka 2000. godine. Prebačen je na odsluženje kazne u Italiji 24. travnja 2008.
XS
SM
MD
LG