Dostupni linkovi

Počeli predsjednički izbori u JermenijiU Jermeniji se održavaju predsjednički izbori na kojima učestvuje sedam kandidata, javljaju ruske novinske agencije.

Interfaks i RIA Novosti navode da je po anketama uoči izbora favorit u izborno trci aktuelni jermenski predsjednik i lider vladajuće Republikanske stranke Serž Sargsjan.

Agencije navode da će izbori biti važan ispit demokratije u toj bivšoj sovjetskoj republici nakon onih iz 2008. koji su bili obilježeni krvavim sukobima. Sargsjan, kojem se suprotstavlja šest protivkandidata, obećao je "slobodne izbore" u zemlji na jugu Kavkaza s tri miliona stanovnika. Sargsjanovu pobjedu prije pet godina opozicija je proglasila namještenom i pokrenula proteste koji su prerasli u sukobe s deset žrtava.

Pored Sargsjana, kandidati za najvišu funkciju u državi su nekadašnji premijer, poslanik i lider partije Sloboda Grant Bagratjan, bivši šef diplomatije i lider opozicione partije Naslijeđe Rafi Ovanisjan, lider saveza Nacionalno samoopredjeljenje Parujr Ajrikjan i bivši šef diplomatije nepriznate jermenske enklave otcijepljene od Azerbejdžana Arman Melikjan.

Takođe, kandidati su i politikolog Andrias Gukasjan i stručnjak za epsku književnost Vardan Sedrakjan.
XS
SM
MD
LG