Dostupni linkovi

Lunaček: Za datum ukinuti paralelne institucije


Ulrike Lunaček
Ulrike Lunaček
Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček pohvalila je Vladu Srbije zbog napretka u primeni dogovora sa Prištinom, ali je istovremeno rekla da će za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU biti potrebno ukinuti paralelne institucije na severu Kosova.

Ona smatra da je u predstojećoj rundi političkog dijaloga tokom koje će se razgovarati o paralelizmu institucija bitno da se bezbednosne i pravosudne strukture stave pod kosovske okvire i tako garantuju bezbednost stanovništvu.

"Nadam se da će iduće nedelje doći do prodora i da će time Srbija moći dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa EU", rekla je Lunaček za Tanjug i kao pozitivan korak u tom pravcu pomenula da je dogovoreno da novac iz Srbije namenjen Srbima na Kosovu ide preko fonda u Prištini.

Upitana da li ukidanje paralelnih struktura znači i rasformiranje opštinskih vlasti na severu Kosova, Lunaček je istakla da je neophodno da se održe lokalni izbori po kosovskim zakonima i na severu.

"Moguće je da će na izborima biti izabrani aktuelni gradonačelnici, ali je neophodno da se izbori održe po kosovskom zakonu", rekla je ona.
XS
SM
MD
LG