Dostupni linkovi

Dačić: Nema ukidanja institucija na Kosovu bez dogovora o zameni


Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija neće ukinuti svoje institucije na Kosovu bez međunarodno garantovanog dogovora o tome šta će ih zameniti.

"U pregovorima pokušavamo da definišemo autonomiju Srba na Kosovu. To je za nas autonomija u autonomiji. Tražimo formiranje zajednice srpskih opština sa jasnim nadležnostima - obrazovanje, prosveta, pravosuđe u prvom i drugom stepenu, policija koja će imati odnose sa prištinkim vlastima ali i sa Beogradom", rekao je Dačić televiziji Pink.

Premijer, koji će 18. februara u Briselu nastaviti razgovore s predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem, istakao je da predlog Beograda ne znači da bi Srbija trebalo da rasformira svoje institucije i Srbe natera da ulaze u prištinske institucije.

Dodao je da je to "prelazno kompromisno rešenje" koje bi moglo da bude prihvatljivo i za Albance.

"Pitanje je da li će to Priština prihvatiti. Ako Priština to ne želi, Srbija sigurno neće ukidati svoje institucije. Ali, i za nas je apsolutno neprihvatljivo da Srbi apsolutno treba da se uključe bez ikakvih svojih institucija u prištinske institucije", rekao je on.
XS
SM
MD
LG