Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Šta je pokazala istraga o smjeru granate na Markale


Svjedok Edin Suljić u sudnici 15. veljače 2013.
Svjedok Edin Suljić u sudnici 15. veljače 2013.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Edina Suljića, bivšeg pripadnika sarajevskog Cetra službi bezbjednosti (CSB) koji je 5. veljače 1994. godine izvršio uviđaj nakon granatiranja Markala.

U eksploziji minobacačke granate na tržnici, prema svjedokovom izvještaju, poginulo je 67, a ranjeno 142 osobe čija su imena priložena uz kaznenu prijavu koju je Suljić sastavio nakon incidenta.

Sudu je opisao proceduru istraga snajperskih i minobacačkih napada koji su bili česti u opkoljenom Sarajevu. Pri tome je nabrojio tko je sve izlazio na uviđaj na mjesto pogibije Sarajlija.

„Kriminalistički tehničar, fotograf, inspektori Odjeljenja za ratne zločine i genocid....utvrđivanje identiteta poginulih i povrijeđenih. Fotodokumentacija je dolazila kasnije i balistički izvještaji. Na osnovu svih prikupljenih dokaza kasnije su se sačinjavale kaznene prijave. To je bila ustaljena procedura za svaki uviđaj koji smo radili“, naveo je svjedok.

Kada je minobacačka granata raznijela ljude na tržnici Markale, prema navodima svjedoka, na teren je izašlo još više istražitelja nego obično.

Ratko Mladić u sudnici 15. veljače 2013.
Ratko Mladić u sudnici 15. veljače 2013.
„Ukoliko je uviđaj poput Markala, gdje je bio ogroman broj poginulih i povrijeđenih, ispred Odjeljenja za ratne zločine i genocid nisam sudjelovao samo ja, kao dežurni operativac na taj dan. Sudjelovalo je kompletno odjeljenje zbog toga što je trebalo u što kraćem roku prikupiti što veći broj dokaza“, pojasnio je svjedok.

Suljić je naveo da su balističari tada utvrdili pravac iz kojeg je granata doletjela, a da su zatim građani, koji su živjeli na liniji doleta, policiji potvrdili da su čuli zvuk ispaljenja i prelet projektila iz pravca sela Mrkovići. Tamo je bio pozicioniran minobacački položaj Vojske Republike Srpske.

No tijekom unakrsnog ispitivanja Mladićeva obrana je pokušala prikazati kako je svjedokov izvještaj napravljen neprofesionalno i pristrano, kao i ostalih istražitelja koji su sudjelovali u istrazi.

„Jesu li Vaši nadređeni, pa i Vi sami, jeste li taj incident odmah nazivali – masakrom koji su počinili Srbi?“, upitao je Mladićev branitelj Dejan (Dan) Ivetić želeći prikazati da su istražitelji odredili krivca i prije samog početka istrage.

„Mi smo dobili informaciju da je eksplodirao projektil na tržnici Markale i da ima puno poginulih i povrijeđenih. I mi smo interno koristili tu terminologiju u smislu da se dogodio masakr i da je veliki broj povrijeđenih i poginulih“, objasnio je svjedok upotrijebljenu riječ „masakr“ umjesto „incident“ kako je naveo branitelj.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:32 0:00
Direktan link

Osim optužbi za namještanje izvještaja o Markalama, obrana je pokušala prebaciti odgovornost za snajperske napade i neke eksplozije - na tajnu sarajevsku policijsku jedinicu Ševe.

U nastavku suđenja generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine VRS-a u Bosni i Hercegovini, očekuje se još nekoliko iskaza u vezi opsade Sarajeva.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG