Dostupni linkovi

Hrvatska:U mlijeku neznatne količine alfatoksina


Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je da je 11 od 15 domaćih uzoraka mlijeka, koji su poslati na analizu u Referentnu laboratoriju u Beču, bilo pozitivno na aflatoksin, kao i uzorak uvoznog mlijeka iz BiH.

"Dobili smo pozitivne rezultate na 11 uzoraka, ali s neznatnim povećanjem aflatoksina od 0,057 mikrograma po litri, a dozvoljeno je 0,5", rekao je Jakovina i dodao da je od 11 uvoznih pošiljki pozitivna bila samo pošiljka iz BiH, koja je imala 0,084 mikrograma po litri.

On tvrdi da je mlijeko hrvatskih farmi visokog kvaliteta, prema evropskim standardima, i da se izolovani slučajevi ne pojavljuju samo u Hrvatskoj, već i u drugim evropskim zemljama.

Jakovina je rekao da je inspekcija provela 158 kontrola u sedam dana, da su u međuvremenu stigli i rezultati iz Beča i da nema potrebe izazivati bilo kakvu paniku kod potrošača.

Toksikolog Radovan Fuks rekao je da nema razloga za zabrinutost i da nije riječ o toksičnom mlijeku, već o evropskoj regulativi, prema kojoj je, dozvoljena koncentracija znatno niža nego u Sjedinjenim Državama ili nekim drugim zemljama, gdje je do deset puta viša.

Utvrđeno je da kontaminacija potiče iz stočne hrane, a Fuks ističe da su pojavi buđi doprinijele vremenske oscilacije - suša i poplava.

Prošle sedmice iz prodaje su povučene četiri vrste trajnog mlijeka s 2,8 odsto mliječne masti, proizvođača "Dukata" i "Vindije", jer su inspekcijske službe iz BiH, prilikom uvoza, utvrdile povećanu koncentraciju aflatoksina.

Hrvatske službe su tada orjentacionom analizom utvrdile povećanu prisutnost aflatoksina u 10 od 35 uzoraka.
XS
SM
MD
LG