Dostupni linkovi

BIH:Mjere zabrane osumnjičenima za zločine nad Srbima


Sud BiH odredio je mjere zabrane za četiri osobe u predmetu "Safet Kovačević i drugi", koji su osumnjičeni za ratne zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima i civilima.

Ovom odlukom prihvaćen je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane Muhamedu Anadolcu (40), Abidu Ljubijankiću (44), Sabahudinu Hafuriću (40) i Huseinu Begiću (49).

Izrečene su mjere zabrane napuštanja mjesta boravka, zabrana putovanja uz privremeno oduzimanje putnih isprava, te zabrana međusobnog, kao i kontaktiranja sa svjedocima u ovom predmetu i bivšim saborcima.

Oni se, zajedno sa Safetom Kovačevićem, sumnjiče da su u svojstvu pripadnika Petog korpusa Armije BiH, u martu 1995. godine, počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti.

Osumnjičeni da su tokom prevoza 31 zarobljenika, vojnika i civila srpske nacionalnosti radi razmjene, sa više lokacija iz Bihaća i Cazina prema graničnom prelazu Izačić, na različite načine fizički i psihički mučili i zlostavljali zarobljenike.

Četvorica bivših pripadnika Petog korpusa Armije BiH uhapšena su u utorak, 12. februara na području Bihaća i Cazina zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti
XS
SM
MD
LG