Dostupni linkovi

SAD: Odloženo glasanje o izboru Hagela za ministra odbrane


Glasanje u američkom Senatu o izboru Čaka Hagela za ministra odbrane SAD, koje je trebalo da bude večeras, odloženo je za petak zbog dodatnih zahteva republikanskih senatora.

Republikanci traže dodatne informacije o tome šta je uradila administracija predsednika Baraka Obame septembra prošle godine kada je napadnut Konzulat SAD u Libiji i ubijen ambasador koji je bio u poseti.

Senatori iz Republikanske partije o tome su obavestili predsednika Senata Harija Rida u sredu uveče, zapretivši da će se uzdržati od glasanja za Hagela ukoliko im te informacije ne budu prosledjene. Bez prisustva 60 senatora u Senatu nije moguća potvrda izbora Hagela na funkciju ministra odbrane.

Iako je Hagel bivši republikanski senator, njegova bivša stranka se snažno protivi njegovom imenovanju za ministra odbrane jer je ranije kritikovao politiku SAD prema Iranu, Iraku i Izraelu.

Vojni komitet Senata je tesnom većinom 14 prema 11 potvrdio nominaciju Hagela, koji bi na mestu ministra odbrane trebalo da zameni Leona Panetu.

Demokrate imaju u Senatu 55 senatora, a republikanci 45. Iako demokrate imaju većinu potrebnu za izbor Hagela, potrebno im je i pet glasova republikanaca.
XS
SM
MD
LG