Dostupni linkovi

Moskva kaže da ne isporučuje Siriji borbene avione


Ruska državna kompanija za prodaju naoružanja "Rosoboroneksport" isporučuje Siriji protivvazdušne raketne sisteme i opremu za održavanje, ali ne i borbene avione, izjavio je danas direktor ove kompanije Anatolij Isaikin.

Rusija i Sirija ranije su potpisale sporazum o isporuci ruskih trenažnih mlaznih aviona "jak-130", ali je taj posao suspendovan, rekao je Isaikin.

On je dodao da kompanija ima još neke važne sporazume sa Sirijom, ali nije naveo više detalja zbog povjerljivosti komercijalnih interesa.

Isaikin je rekao da je Sirija 13. ili 14. najveći kupac ruskog naoružanja, prenijela je agencija RIA novosti.

Rusija i SAD razmijenile su oštre riječi prošle godine jer je Moskva nastavila prodaju naoružanja vlastima u Damasku poslije izbijanja građanskog rata u zemlji.

Vašington je optužio Rusiju da je isporučila borbene helikoptere režimu predsjednika Bašara al Asada, a Moskva je to demantovala, uz tvrdnju da je riječ o opremi čiji je transfer definisan ranijim sporazumima.

Isaikin je rekao da je Rusija potpisala sa Sirijom sporazume o prodaji oružja u vrijednosti od 4,5 milijardi dolara u 2012. godini, ali da oni "još nisu stupili na snagu".

Saradnja sa Iranom se nastavlja, a Rusija je nastavila i isporuke naoružanja Libiji, dok sa Egiptom nije raskinut nijedan ugovor, dodao je ruski zvaničnik.
XS
SM
MD
LG