Dostupni linkovi

Kriza Vlade Slovenije na vrhuncu, izlazi i SLS


Slovenska narodna stranka (SLS) napustit će koalicijsku vladu premijera Janeza Janše i prijeći u opoziciju, najavio je nakon sastanka Izvršnog odbora stranke njezin predsjednik Radovan Žerjav.

Uz Žerjava, koji je ministar gospodarstva, stranka će iz Vlade početkom ožujka povući i ministra poljoprivrede Franca Bogovića.

Janšinu vladu već su napustili ministri Građanske liste (GL), a isti je potez za kraj mjeseca najavio je i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji predvodi Demokratsku stranku umirovljenika (DESUS).

Time eskalira kriza slovenske vlade koja bi nešto više od godinu dana nakon formiranja uskoro mogla imati podršku samo trećine zastupnika u parlamentu.

Iako se nagađalo da su tri stranke koje izlaze iz koalicije usaglasile konture prelazne vlade i da su se dogovorile da kao kandidata za mandatara predlože profesora ustavnog prava Miru Cerara, Žerjav je opovrgao da je interes stranke ulazak u neku novu koaliciju i potvrdio da da će SLS do novih izbora prijeći u opoziciju.

O programu za izlazak iz krize i nekim prioritetnim projektima kojih bi se trebao prihvatiti parlament bit će riječi i na sastanku s predsjednicima parlamentarnih stranaka, koji je za sutra sazvao predsjednik Borut Pahor.
XS
SM
MD
LG