Dostupni linkovi

Zrenjanin: Proširena istraga za "Jugoremediju"


Istražni sudija Višeg suda u Zrenjaninu drugi put proširio je istragu protiv bivšeg generalnog direktora zrenjaninske fabrike Jugoremedija Zdravka Deurića (50).

Kako navodi novosadski Dnevnik novim proširenjem istrage Deuriću se na teret stavljaju dva krivična dela: poreska utaja i ogrešenje o Zakon o poreskom postupku.

Sumnja se da Deurić u toku aprila 2011. godine nije obračunao PDV u poslu sa zrenjaninskom firmom Penfarm koju su osnovali radnici i mali akcionari Jugoremedije.

Sumnja se i da je Jugoremedija prenela Penfarmu licence za lekove "kliacil" i "tolikar", zatim pravo intelektualne svojine na lek "ceftiksan" i opremu i mašine za njihovu proizvodnju, sve u vrednosti od 37,3 miliona dinara.

Međutim, Deurić je, kao odgovorno lice, "zaboravio" da obračuna i uplati PDV od 6,7 miliona dinara, za koliko je oštećen budžet Republike Srbije.

Po saznanjima iz istrage, državni budžet je oštećen i u maju 2012. godine za još 2,3 miliona dinara, prilikom povraćaja lekova Jugoremediji od veledrogerije Delta farm iz Novog Sada, a tužilaštvo tvrdi da je Deurić neosnovano iskoristio pravo na povraćaj poreskog kredita, čime se ogrešio o Zakon o poreskom postupku.

Deurić je prvobitno osumnjičen da je, zajedno s grupom saradnika, zloupotrebio službeni položaj i oštetio Jugoremediju za 600.000 evra. Prvim proširenjem istrage osumnjičen je i za krivično delo neuplaćivanja poreza po odbitku i još jednu zloupotrebu službenog položaja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG