Dostupni linkovi

Širi se afera s konjetinom u goveđem mesu


Brojni francuski trgovački lanci objavili su danas da su s polica svojih dućana povukli proizvode tvrtki Findus i Comigel zbog moguće nazočnosti konjetine u goveđem mesu, objavili su distributeri.

Trgovački landi Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix i Chez Picard povukli su s tržišta sumnjive proizvode, objavio je Savez za trgovinu i distribuciju (FCD) koji okuplja veliki broj francuskih trgovačkih lanaca. Radi se o lazanjama, kanelonima, špagetima s mesom i musaki.

Afera je buknula prije nekoliko dana kada je Britanska agencija za sigurnost hrane (FSA) priopćila je da je u lazanjama britanske tvrtke Findus pronađeno više od 60 posto konjskog mesa. Findus je testirao 18 primjeraka lazanja koje inače proizvodi francuska tvrtka Comigel i u jedanaest je otkriveno između 60 i 100 posto konjskog mesa, kazala je FSA.

Iako to meso ne predstavlja rizik, otkriće je u Britaniji, gdje se konji smatraju domaćim životinjama, uzrokovalo zaprepaštenost te su distributeri hitno povukli prodaju 10 milijuna smrznutih hamburgera.

Prema prvim elementima istrage, konjetina potječe iz Rumunjske i isporučeno je s krivom deklaracijom tvrtki Spanghero koja je opskrbljivala Comigel, koji je proizvodio jela za Findus. Findus je, pak, najavio podizanje tužbe, a istragu je započela i rumunjska vlada.
XS
SM
MD
LG