Dostupni linkovi

Iranci obeležili godišnjicu revolucije


Nekoliko stotina hiljada ljudi prošetalo je danas ulicama Teherana i drugih iranskih gradova, uzvikujući "smrt Americi", povodom 34. godišnjice Islamske revolucije u kojoj je s vlasti zbačen šah Muhamed Reza Pahlavi koga su podržavale SAD.

U Teheranu su okupljeni, mašući iranskim zastavama i portretima lidera revolucije ajatolaha Ruholaha Homeinija, prošetali do čuvenog Trga Azadi (Trg slobode), okupivši se na poziv vlade. Učesnici skupa su, takođe, uzvikivali "smrt Izraelu" i "smrt Americi" dok su se kretali prema trgu gde je bilo predviđeno da predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad održi govor. Neki od njih su nosili slike vrhovnog lidera ajatolaha Alija Hamneija.

Slični skupovi održani su širom Irana, naročito u glavnim gradovima velikih provincija poput Mašhada, Isfahana, Širaza i Kermana. U Teheranu su strani novinari bili strogo nadgledani i dozvoljeno im je da prate događanja isključivo sa mesta koja su zvanično određena za to, prenosi AFP.

Skupovima je obeležen 11. februar kada je vojska proglasila solidarnost sa narodom, okrećući leđa šahu Muhamedu Rezi Pahlaviju. Homeini se 10 dana pre toga trijumfalno vratio iz egzila u Francuskoj kako bi poveo revolucionare u pohodu na vlast.
XS
SM
MD
LG