Dostupni linkovi

Prva pomoć stigla na Solomonske otoke nakon potresa i cunamija


Prvi brod je stigao u subotu do udaljenih Solomonskih otoka koje su u dva dana pogodila tri potresa i cunami i gdje je primijećena "neuobičajena seizmička aktivnost".

Operacije pomoći su u toku uprkos potresima i podrhtavanjima tla. Voda i hrana su prioritet - izjavila je za agenciju AFP glavna tajnica lokalnog Crvenog križa Joanne Zoleveke.

Vlada Solomonskih otoka je proglasila otoke Santa Cruz, na istoku arhipelaga, unesrećenom zonom.

Posada jednog australskog aviona, koji je u petak nadlijetao uništene regije, potvrdila je da su najveće štete oko Late, glavnog grada ovih otoka.

Prvi brod s medicinskim materijalom, hranom i šatorima, koji je u četvrtak krenuo iz Honiare, glavnog grada Solomonskih otoka, stigao je u Latu u petak navečer, ali nije mogao da priđe obali prije subote ujutro zbog manjih potresa. U subotu se očekuje drugi brod, s rižom, vodom i prečistačima za vodu.

Solomonske otoke je u srijedu pogodio potres jačine 8 stepeni koji je izazvao cunami u kojem je izgubilo život 13 osoba i uništena priobalna sela. Dva potresa jačine 6,8 i 7 stepeni uslijedila su u petak, dok su nastavljena podrhtavanja tla u regionu koji se nalazi na "pacifičkom vatrenom pojasu".
XS
SM
MD
LG