Dostupni linkovi

Salehi: Bidenova ponuda Teheranu promjena pristupa SAD


Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi izjavio je kako smatra ponudu američkog potpredsjednika Joe Bidena tokom vikenda za bilateralnim dijalogom znakom promjene pristupa američke dministracije prema Iranu.

"Kao što sam i jučer rekao, ja sam optimista, smatram da ova nova administracija ovaj put zaista pokušava napraviti odmak od ranijih tradicionalnih pristupa prema mojoj zemlji", poručio je Salehi Njemačkom vijeću za međunarodne odnose u Berlinu, prenosi Reuters.

Teheran insistira da je njegov nuklearni program miroljubiv ali Zapad sumnja kako on ima za cilj omogućiti Iranu kapacitete za proizvodnju nuklearne bombe.

Salehi, koji je prisustvovao konferenciji o sigurnosti u Minhenu tokom vikenda na kojoj je Baiden uputio ponudu Iranu, izjavio je u Berlinu da je za Teheran i Vašington još veoma teško da vjeruju jedan drugome. "Kako da ponovo povjerujemo u ovu novu gestu?", upitao je on.

Salehi kazao kako se nada da će Barack Obama održati obećanje "da izađe iz ratova i pristupa koji donose razaranja, ubijanja i krvoprolića". On nije pojasnio tu izjavu.

Pregovori između Irana i šest velikih svjetskih sila - Rusije, Kine, Sjedinjenih Država, Btitanije, Francuske i Njemačke - oko iranskih nuklearnih aktivnosti u ćorsokaku su od njihovog međusobnog sastanka u junu prošle godine.
XS
SM
MD
LG