Dostupni linkovi

Bujanovac:Ukloniti spomenik Žandarmeriji


Predstavnici albanskih partija sa juga Srbije zatražili su sa protesta u Bujanovcu uklanjanje spomenika srpskoj žandarmeriji između sela Lučane i Dobrosin.
Najavljeno je i da će, ako srpske vlasti ne uvaže zahtjev za uklanjanje spomenika, isti zahtev biti upućen i sudu za ljudska prava u Strazburu.

Predsjednik Koordinacionog tijela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković rekao je u srijedu da je to tijelo dobilo zahtjev Mjesne zajednice Lučane za uklanjanje spomenika koji je postavljen u opštini Bujanovac.

Protest "Zajedno protiv spomenika srpske žandarmerije u Lučanu" počeo je nešto posle 13 sati u centru Bujanovca, gdje se okupilo nekoliko hiljada ljudi.

Na protestnom skupu građanima su se obratili lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu, predsjednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa i lider Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi. U organizaciji protesta, pored albanskih partija s juga Srbije, učestvuju i Nacionalni savet Albanaca i Odbor za ljudska prava.

Govornici su naveli da je "spomenik Žandarmerije u Lučanu provokacija, da Srbija ne poštuje amnestiju boraca Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, kao i da srpske vlasti ne traže dijalog sa Albancima nego provokacije".

Na protestu, koji je završen bez incidenata, pročitana je i Deklaracija koju je skupština svih albanskih odbornika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe usvojila 12. januara u Preševu, u kojoj se, između ostalog, traži i reciprocitet u pravima za Albance u odnosu na prava koja imaju Srbi na Kosovu.
XS
SM
MD
LG