Dostupni linkovi

Letonija napravila korak ka usvajanju evra



Parlament Letonije usvojio je danas zakon o uvođenju evra što je veliki korak ka ulasku te zemlje u grupu zemalja koje koriste tu valutu.

Ona bi mogla da uđe u evrozonu početkom 2014. godine.

Letonija, koja je postala nezavisna od Sovjetskog Saveza 1991. namerava da podnese zahtev Evropskoj uniji idućeg meseca da traži dozvolu za uvođenje evra. Ako se taj zahtev odobri ona bi bila 18. zemlja koja koristi evro.

Malo je iznenađujuće, s obzirom na teškoće kroz koje prolazi evrozona poslednjih nekoliko godina, da neka zemlja čak i razmatra mogućnost ulaska, piše AP.

Poslednja zemlja koja je uvela evro bila je susedna Estonija, početkom 2011.

Vlada desnog centra u ovoj baltičkoj zemlji veruje da će kao član evro bloka zemlja privući investitore potrebne pošto je privredna aktivnost u godinama od 2008. do 2010. pala za gotovo četvrtinu, što je na nivou privrednog pada koji je imala Grčka poslednjih nekoliko godina.

Ankete u ovoj zemlji od dva miliona stanovnika pokazuju da većina smatra da ne treba žuriti pošto će Letonija - koja bi bila najsiromašniji član evrozone prema BDP-u po glavi stanovnika - možda morati da doprinese pomoći koju zemlje evrozone pružaju poslednjih godina svojim članicama.
XS
SM
MD
LG