Dostupni linkovi

OEBS pozdravio sporazum Srbija-BiH o istrazi ratnih zločina



OEBS u Srbiji je danas pozdravio i, kao kao ohrabrujući znak regionalne saradnje, ocenio potpisivanje Protokola o saradnji Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije u gonjenju počinilaca ratnih zločina.

"Privođenje pravdi lica odgovornih za ratne zločine od suštinskog je značaja za pomirenje u regionu i jedan od ključnih elemenata pravne države", rekao je šef Misije OEBS, ambasador Peter Burkhard.

Burkhard je dodao da taj sporazum "izražava posvećenost Srbije i BiH da se okonča politika nekažnjavanja, utvrdi odgovornost za ratne zločine, i da se izgrađuju dobrosusedski odnosi".

Protokol o saradnji omogućiće tužilaštvima dve zemlje da razmenjuju informacije i dokaze i poboljšaju koordinaciju aktivnosti u istragama, poručuje OEBS.

Misija OEBS u Srbiji, kako piše u saopštenju, od 2004. aktivno pomaže regionalnu saradnju u suđenjima za ratne zločine, počev od neformalnog foruma za saradnju "Palićki proces" što je dovelo do niza sporazuma o saradnji tužilaštava Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore.
XS
SM
MD
LG