Dostupni linkovi

Srbija i BiH potpisale protokol o procesuiranju ratnih zločina



Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i glavni tužilac BiH Goran Salihović potpisali su danas u zgradi Evropske komisije u Briselu Protokol o saradnji u progonu osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i zločin genocida.

Potpisivanjem Protokola sa Tužilaštvom BiH zaokružen je neophodan okvir za pravdu u regionu jer Protokol definiše instrumente za efikasno procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine, saopšteno je iz srpskog tužilaštva.

Potpisani dokument, kako se dodaje, na principu dobrovoljnosti omogućava ustupanje dokaza i informacija u predmetima ratnih zločina između dva tužilaštva, posebno u slučajevima paralelnih istraga.

Protokol je potpisan u prisustvu Generalnog direktora Direkcije za proširenje Evropske unije Stefana Sanina, direktora Direkcije EU za Zapadni Balkan Pjera Mirela, predstavnika Misije OEBS u Srbiji, ambasadora SAD za pitanja ratnih zločina Stivena Repa kao i predstavnika Ambasade SAD u Beogradu.

Vukčević je ocenio da je potpisanim sporazumom "stvorena mogućnost efikasnije zaštite interesa žrtava" i da će "za ratne zločine od sada na svim granicama u regionu biti podignuta rampa pravde".
XS
SM
MD
LG