Dostupni linkovi

Čehe obuzela dosad najveća nostalgija za komunizmom



Prvi put u istoriji samostalne Češke čitava trećina ljudi tvrdi da je komunistički režim bio bolji od sadašnje vlade, a podrška demokratiji pala je prvi put od 1992. godine na svega 46 odsto.

U novoj anketi agencije STEM, 22 odsto Čeha označilo je totalitarni režim i demokratiju nakon 23 godine tranzicije za jednako loš ili dobar sistem.

Da je za vreme komunista bilo bolje tvrdi sada 33 odsto anketiranih, dok je u prethodnoj anketi pre godinu dana to tvrdilo 27 odsto Čeha.

Najveće poverenje u sadašnje ustrojstvo zemlje Česi su imali 1992. godine, kada je komunistički režim ocenjivalo kao gori 69 odsto Čeha, i za vreme vlade socijaldemokratskog premijera Vladimira Špidle, koji je Češku uveo u Evropsku uniju 2004. godine i započeo suzbijanje nabujale korupcije u zemlji.

Tada je demokratska Češka imala podršku preko 60 odsto građana.

Nostalgija za komunistima i fraza "za vreme komunista je bilo bolje" vraća se u Češkoj periodično i, kako pokazuju ove redovne ankete agencije STEM, vezana je uglavnom za vremena ekonomskih kriza i odražava želju za socijalnom sigurnošću kakvu je garantovao
socijalizam.
XS
SM
MD
LG