Dostupni linkovi

MMF odbio zahtjev Mađarske za pomoć


Mađarska planira da se zaduži na međunarodnim finansijskim tržištima, nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) odbio njen zahtjev za fleksibilnom kreditnom linijom, saopštio je premijer Viktor Orban.

"Mađarska je zatražila fleksibilnu kreditnu liniju, a MMF na kraju rekao ne", kazao je Orban na seminaru u Briselu.

Budimpešta je tražila preventivnu finansijsku podršku, a MMF je ostao pri stend baj kreditnom aranžmanu koji sa sobom donosi određene uslove i monitoring, prenosi hrvatski Business.

"Pregovori su još otvoreni, ali sada smo vrlo blizu tome ne", kazao je Orban.

On je dodao da će se njegova zemlja narednih sedmica zadužiti na međunarodnim finansijskim tržištima, prvi put od 2011. godine. U planu je izdanje obveznica u stranoj valuti.

Mađarska još nije u cijelosti otplatila 20 milijardi EUR kredita koji su joj 2008. odobrili MMF i Evropska unija (EU), a u aranžmanu je učestvovala i Svjetska banka (SB). Pomoć je Budimpešti odobrena kako bi spriječila urušavanje domaćih tržišta i bankarskog sistema.

Vlada je, krajem prošle sedmice, prije roka otplatila tranšu tog kredita u iznosu 607 miliona EUR, kako bi pripremila teren za izdanje obveznica kojim planira da otkloni potrebu za novim kreditima međunarodnih zajmodavaca.
XS
SM
MD
LG