Dostupni linkovi

Zoroastrijski praznik vatre u Iranu sada slave i muslimani



Sledbenici zoroastrijske religije u Iranu, nekada vladajuće u toj sada islamskoj zemlji,
okupili su se da obeleže Sadeh, svoj drevni zimski praznik, koji sada privlači i muslimane.

Sadehom je praznik kojim se obeležava stvaranje vatre, i obeležava se još iz vremena kada je zoroastrizam, zasnovan na učenjima svetog proroka Zaratustre, bio vladajuća religija moćne persijske imperije.

On je izgubio dominaciju u sedmom veku nove ere, kada su muslimanski Arapi osvojili i pokorili Persiju, zemlju koja se danas zove Iran, u kojoj veliku većinu stanovništva čine šitski muslimani, a politiku vode islamski sveštenici tvrde linije.

Mnogi zoroastrijci su emigrirali u SAD nakon što su u revoluciji 1979. godine na vlast došli konzervativni islamisti, koji su kako piše Asošiejted pres (AP), obeshrabrivali ovu versku manjinu da obeležava svoje praznike.

Do islamske revolucije, u Iranu je živelo oko 300.000 zoroastrijaca dok ih danas ima oko 20.000 - u zemlji sa oko 75 miliona stanovnika.

Iako praznik vatre tradicionalno obeležavaju zoroastrijanci, njima su se ove noći pridružili mnogi Iranci muslimanske veroispovesti.

Taj bog se u zoroastrizmu zove Ahur Mazda ili Ormazd, i on je stvorio vidljivi i nevidljivi svet.

Zoroastrijci smatraju da je Ahur Mazda stvorio po prirodi dobar svet, u kome treba živeti lepo i prosperitetno, ali bez preterivanja i odricanja kao što su monaštvo ili post.

Smatra se da je prorok Zaratustra živeo u sedmom veku pre nove ere.
XS
SM
MD
LG